Suntem curioși să aflăm cum ai ajuns să faci job-ul acesta. A fost întâmplarea sau chemarea? Care a fost factorul declanșator?
Nu a existat neapărat un factor declanșator, mi-a plăcut întotdeauna să fac lucruri iar cu timpul am descoperit că doar creativitatea nu e de ajuns, ci trebuie să analizezi, să înțelegi și să planifici ca să ajungi la un rezultat bun. Procesul ăsta se suprapune destul de mult pe conceptul de design thinking și chiar daca sună pompos, pot spune că pentru mine funcționează natural, e felul în care am învățat să gândesc.
Cum îți găsești inspirația? Ce faci dacă ai blocaje creative?
Nu cred în blocaje creative. Cred că fiecare proiect are ritmul lui și fiecare soluție apare natural, din informațiile pe care le ai la dispoziție. Atunci când nu apare, înseamnă că lipsește ceva și trebuie să sapi mai adânc - acolo se găsește și inspirația. Când forțezi un rezultat, sunt șanse mari că el să nu fie cel mai potrivit.
Ce arii din sfera designului te pasionează?
Cam toate! :)). Am o curiozitate nativă care mă provoacă în permanență să explorez, să văd cum funcționează lucrurile și să experimentez. Acum sunt foarte atrasă de digital (ilustrație, animație, UI) și sunt fascinată de evoluția care a avut loc într-un timp relativ scurt. Lucruri care acum câțiva ani necesitau foarte mult timp și efort, acum pot fi făcute imediat cu ajutorul unor instrumente ușor accesibile și foarte ușor de folosit.
Care este procesul tău creativ? Cum abordezi un proiect nou?
În primul rand ascult, analizez și încerc să mă abțin de la a-mi forma opinii sau idei până nu e tot puzzle-ul complet. Apoi mă pun în pielea utilizatorului/consumatorului că să înțeleg ce îl motivează și abia apoi, după ce am o imagine cât mai completă, încep să desenez.
Cum conlucrezi cu ceilalți colegi din celalalte departamente (developeri, strategi, etc)? Cum a schimbat pandemia dinamica?
Cred că pandemia ne-a făcut mai eficienți și, puțin ironic, mai apropiați și mai grijulii unii cu ceilalți.
Spune-ne un proiect de care ești cea/cel mai mândru/ă.
Nu aș putea alege unul. Sunt mândră de toate proiectele în care am fost implicată pentru că din fiecare am avut câte ceva de învățat.
Ce branduri sau proiecte de design admiri cel mai mult?
Ca branduri, Apple, Nike și Ikea îmi vin imediat în minte. Îmi plac pentru că sunt user-centered dar și pentru că, din comunicare, poți să le simți imediat personalitatea. Proiecte, în schimb, sunt mult prea multe pe care le admir așa că nu am să dau exemple. Cred că trăim cea mai prolifică perioadă a designului de brand.
De ce este nevoie ca un designer să fie cu adevărat bun?
De multa răbdare și reținere. Designul grafic este deseori confundat cu arta vizuală și, din cauza asta, exista tendință de a i se cere mai mult decât ar fi necesar. Întotdeauna se pune presiune mai mult pe latura estetică când, de fapt, designul este un echilibru fin intre stil, funcție și utilizator. Așa că, într-un proiect, ai nevoie de răbdare pentru a explora și cântări toate direcțiile posibile, reținere pentru a nu cădea în tentația rezultat frumos dar superficial și, din nou, de răbdare pentru a-ți susține deciziile.
Povestește-ne cum se desfășoară o zi la job.
Ca structură, nu cred că se deosebește cu nimic față de o zi la oricare alt job: o cafea de dimineața, răsfoit câteva site-uri, o întâlnire de planning și niste taskuri de rezolvat. Partea frumoasă se regăsește în detalii, în taskurile propriu-zise și în faptul că aproape în fiecare zi am șansa de a crea ceva nou.
Visezi să lucrezi la un proiect ideal?
Da, identitatea unui oraș. Dar făcută ca la carte, o abordare holistică concentrată pe experiență, nu doar un logo lipit pe niște autobuze.
Există ceva care te inspiră în viața de zi cu zi?
Curiozitatea este “drogul” meu. Îmi place să aflu lucruri noi iar asta aduce de la sine și idei noi.
Suntem curioși cum ți-ai organiza viața pe o insulă pustie. Care ar fi cele 5 obiecte pe care le-ai lua cu tine acolo?
În primul rând, trebuie să mă ocup de organizare (îmi place mult natura dar nu aș putea trăi Bear Grylls style). Cu un cutter și niste bandă adezivă vreau să cred că mi-aș construi un mic paradis :))
Apoi, tableta și creionul - poate că acolo reușesc să-mi fac timp să desenez.
Și un hanorac pentru că indiferent unde s-ar afla insula aia, cu siguranță îmi vă fi frig la un moment dat.
Am petrecut multe momente deosebite în echipa noastră. Îți aduci aminte de unul în mod special?
Îmi amintesc prima întâlnire online din pandemie. Desi era multă nesiguranță și îngrijorare în aer, se simțeau și speranță, și încurajare, și suport reciproc. Atunci am înțeles cât de importantă e echipa pentru branfusion și că putem face orice ne propunem.
Există ceva ce ai vrea să se afle despre tine și nu ai avut ocazia să ne spui?
Îmi place să cred că orice este posibil.
Munca remote, mai ales în job-ul tău, nu mai este de mult o utopie. Ai un loc preferat unde ți-ar plăcea să lucrezi remote?
Acum m-a entuziasmat ideea de insulă pustie.
Care este lucrul de care ești cel mai mândră?
Sunt mandră de calea pe care mi-am găsit-o, că am mers pe ea fară ezitare și că mă bucur încă de peisaj.