Compania Filtre Aer Curat a început să scrie istoria producției de filtre de aer din România din anul 1982, odată cu înființarea primei fabrici de profil. 33 de ani mai târziu fabrica de la Gura Vadului, deși rămâne singura unitate de producție de filtre din țară, nu reușește să facă un pas important în dezvoltarea sa. În bună măsură, această situație se datorează tipului de management adoptat de companie până la acel moment, neracordat la realitățile pieței și la tendințele din industrie. În acest punct, familia de antreprenori Ene a achiziționat compania, în anul 2015.
Cu experiență în creșterea business-urilor antreprenoriale, ownerii decid să-și pună amprenta asupra dezvoltării business-ului, încă de la începutul preluării, atât la nivelul reorganizării companiei și a deciziilor strategice de dezvoltare, cât și la nivelul brandului companiei.
Preluarea unei companii aduce cu sine schimbări în organizație, în stilul de management și, mai presus de toate, în însăși viziunea de dezvoltare pe termen lung a acesteia. Din perspectiva brandului, o preluare care aduce o schimbare atât de profundă este un punct zero, de fundamentare a ceea ce animă organizația, ce își propune să atingă și cum urmează să facă acest lucru.
Atunci când cei doi antreprenori ne-au invitat să le prezentăm perspectiva noastră asupra viitorului brandului proaspăt preluat, le-am recomandat o transformare totală. Pe de o parte, numele Filtre Aer Curat era departe de a reflecta o viziune și o poziție de lider, pe de alta parte noua viziune trebuia descoperită și exprimată în toate manifestările brandului, clar și fără echivoc.
Pentru a defini pilonii pe care urma să construim noul brand, am plecat de la fundamente: calitățile business-ului, viziunea antreprenorilor asupra viitorului companiei și percepțiile și așteptările clienților de la companie. Am vrut să vedem care sunt lucrurile pe care le livrează business-ul, dacă acestea sunt percepute ca plus-valoare de clienți și care este direcția pe care vor antreprenorii să o stabilească pentru business.
Am descoperit la interviurile cu antreprenorii o filozofie sănătoasă de viață care urma să se imprime și asupra noului business - o filozofie centrată pe asumarea responsabilității și determinarea de a duce la bun sfârșit orice lucru început, pentru rezultate precise, la cele mai înalte standarde, indiferent de activitate. Din discuțiile cu clienții, care s-au dovedit pline de insight-uri și pentru antreprenori, am extras respectul pentru stabilitate (singurul producător român de filtre) și pentru calitatea produselor, dar și nevoia de a se simți în siguranță, de a se putea baza pe aer pur în spațiile pe care le foloseau.
Am adăugat insight-urilor descoperite, cadrul în care urma să activeze brandul: industria și tendințele sale, abordarea competitorilor și punctele de diferențiere pe care le comunica fiecare. Astfel, am definit ideea brandului, ideea centrală pe care urma să construim mai departe: în apărarea purității aerului.
Ideea brandului a fost punctul de inspirație pentru dezvoltarea noului nume de brand. Eversted provine din combinarea cuvintelor englezești ”ever - pentru totdeauna” și ”steady - stabil, care rezistă” și transmite clar ideea de siguranță și bază în asigurarea unui aer cât mai pur.
Primul pas în comunicarea mesajului unui brand este sloganul său. Într-o formă care inspiră esența brandului, sloganul brandului Eversted, Viață lungă purității aerului, deschide conversația cu angajații, clienții și partenerii.
Când vorbim despre B2B, este esențial ca identitatea unei companii să găsească o formă de exprimare a ideii brandului plecând din interiorul categoriei, de la bază, de la artefactele categoriei. Astfel, în cazul Eversted, în procesul de explorare a universului vizual al categoriei, am ajuns la baza procesului de purificare, acolo unde, ca un scut de apărare regăsim materialul filtrant. Acest element esențial, pliat pentru a crește eficiența procesului, are atât calitatea de a apăra și a stopa impuritățile din aer, dar și de a lăsa aerul curat să inunde spațiile de trăit.
Am ales pentru identitatea Eversted culori puternice, vii. Verdele transmite ideea de prospețime, de aer curat și sugerează, împreună cu simbolul, categoria din care face parte business-ul. Albastrul regal folosit pentru componenta verbală a logo-ului echilibrează identitatea și ajută compania să se poziționeze ca un lider și să-și demonstreze responsabilitatea și seriozitatea de care dă dovadă în procesele de producție și în relațiile cu clienții. Am optat pentru un font mai tehnic, ale cărui detalii trimit cu gândul la modul de pliere și îmbinare a filtrelor de aer, dar i-am păstrat caracterul deschis spre parteneriat prin modul de scriere (Sentence Case).
Citește mai mult