Importanța brandului a crescut în ultimii ani în România, chiar dacă vorbim de o istorie relativ recentă a mediului de business privat. Concurența este tot mai acerbă, piața se umple de tot mai multe produse iar companiile trebuie să pună un nume tot mai puternic pe piață. În aceste condiții, ZF a întrebat câțiva oameni de business local despre cât de important este brandul, cum se construiește și cât de mult a crescut importanța lui în ultimii ani. Mai există oare vreun sector unde acest aspect să nu conteze?
Fie că discutăm despre pâine, detergent, hoteluri, electronice, jocuri video sau chiar materiale de construcții, inevitabil vorbim și despre brand. Însă, ce este brandul și cât de important este el? “Brandul se naște la intersecția mai multor vectori de acțiune în business – produs/serviciu, loc/metoda de expunere, promovare, oameni/companie – și are rolul de a organiza și transmite într-un mod distinct o serie de informații despre bunuri/servicii și organizație, cu scopul de a crea conexiuni cu audiențele (externe sau interne) și de a le determina să efectueze anumite acțiuni (recunoaștere, cumpărare/achiziție, localizare etc.), în avantajul celor două părți (business și audiența)”, explică Mona Ursu, CEO al agenției de branding brandfusion, care s-a ocupat, printre altele, de poziționarea sau designul ambalajelor unor businessuri precum Adams Supplements, Bravito (Agricola Group) și Donna Medical Center.
Ea adaugă că activarea intenționată sau nu a oricărui vector, a unei combinații dintre aceștia sau a tuturor, transmite informație și creează experiențe care se vor regăsi în mintea audiențelor. Iar efectul acestora și performanța lor vor putea fi măsurate prin metrici de brand.
În plus, Mona Ursu dă exemplul OTC-urilor (medicamente fără rețetă) din industria farmaceutică, unde atât promovarea, cât și politicile de încurajare a distribuției “propulsează” un brand sau altul. Pe de altă parte, ea spune că în zona industrială, de exemplu, brandul se activează preponderent pe vectorii produs sau serviciu și foarte puțin pe intensitatea promovării.
“În concluzie, brandul contează în orice industrie. Însă, fiecare sector folosește un anumit mix de vectori și o anumită intensitate a utilizării acestora pentru a ajuta dezvoltarea business-urilor în ritmul dorit”, a punctat ea.