Elena Dumitru, Brand Designer

Suntem curioși să aflăm cum ai ajuns să faci job-ul acesta. A fost întâmplarea sau chemarea? Care a fost factorul declanșator?

Faptul că am ajuns astăzi în punctul în care sunt, nu cred că este deloc întâmplător, cred că este poate o combinație între mai mulți factori. De mică mi-am descoperit partea creativă, mi-a plăcut să desenez, să pictez, iar cu timpul am început să fructific această pasiune. În perioada liceului am descoperit designul grafic iar de atunci am îmbinat utilul cu plăcutul, fapt ce m-a ajutat să ajung astăzi să fiu designer.

Cum îți găsești inspirația? Ce faci dacă ai blocaje creative?

Personal, inspirația mea are la bază fiecare persoană cu care interacționez atât în viața personală, cât și în cea profesională. Totodată, îmi adun resursele și din hobby-urile pe care le am, hobby-uri ce au la bază călătoritul în zonele montane, drumețiile, plimbatul cu bicicleta sau mersul la diferite concerte și festivaluri.
Cred că blocajele sunt ceva normal și fac parte din viața noastră, indiferent de domeniu. Uneori e bine să lași puțin lucrurile „să se așeze”, să treacă puțin timp peste ce ai creat, ca mai apoi să vezi lucrurile și dintr-o altă perspectivă. Blocajele sunt legate și de etapele din viața mea și de modul în care aleg să-mi însușesc fiecare lucru nou.

Ce arii din sfera designului te pasionează?

Dintotdeauna m-a pasionat designul de ambalaj, aceasta fiind și latura care mă satisface cel mai tare din punct de vedere creativ, însă, în ultima perioada am încercat să acumulez cât mai multe cunoștinte pe partea de animații și motion design. Încerc pe cât pot să adun cât mai multe informații din cursuri, tutoriale și chiar discuții cu colegii din design. Dar pe lângă aceste categorii, să le spun „mai tradiționale”, sunt fascinată și de noua lume digitală, în care inteligența artificială este tot mai prezentă, iar rezultatele sunt absolut de neimaginat uneori.

Care este procesul tău creativ? Cum abordezi un proiect nou?

Cred că primul și cel mai important pas este acela de a asculta cât mai mult cerințele clientului, nevoile lui, iar odată cu acestea, să intri în „lumea lui”. După acest prim pas și acestă interacțiune cu clientul, îmi creez un plan ce constă în mult research, multă descoperire, căutare de inspirație iar mai apoi începe cea mai frumoasă și palpitantă parte, procesul creativ.

Cum conlucrezi cu ceilalți colegi din celalalte departamente (developeri, strategi, etc)? Cum a schimbat pandemia dinamica?

Îmi place mult să interacționez cu colegii mei, indiferent de departament, cred că toți putem deprinde lucruri bune unii de la alții. Nu aș putea spune cu exactitate cum a schimbat pandemia dinamica BF, eu venind în echipă chiar în pandemie, dar din punctul meu de vedere lucrurile merg foarte bine, flow-ul de lucru este foarte eficient și deși pare ciudat pentru unii, simt că suntem foarte apropiați deși suntem la distanță, fiecare în colțul lui de lume.

Spune-ne un proiect de care ești cea mai mândră.

Nu aș putea pune degetul pe un singur proiect, am fost mereu dedicată „trup și suflet” în toate proiectele în care m-am implicat, am fost foarte mândră și entuziasmată de orice provocare care mi-a ieșit în cale. Consider că trebuie să dai totul ca la final să fii mândru.

Ce branduri sau proiecte de design admiri cel mai mult?

Fiind o sferă interminabilă de proiecte, la care se mai adaugă și altele în fiecare minut, nu cred că aș putea alege vreodată doar câteva dintre ele. Ca branduri pe care le admir, clar aș putea alege câteva exemple destul de generice precum Apple, Google, Mc’Donalds, Nike, Visa, Coca-Cola.

De ce este nevoie ca un designer să fie cu adevărat bun?

Creativitatea și pasiunea sunt primele și cele mai evidente lucruri care îmi trec prin cap când mă gândesc la asset-urile de care ai nevoie ca să fii un bun designer, însă bineînțeles că există un set de multe alte calități de care ai nevoie printre care consecvența în stilul de lucru, problem solving pentru că știm cu toții că nu trebuie să fie doar „frumos” ci trebuie să fie și funcțional, răbdare, să fii capabil să accepți criticile și, de asemenea, cred că nu trebuie să lipsească dorință de a învăța/descoperi mereu ceva nou.

Povestește-ne cum se desfășoară o zi la job.

Surprinzător nu îmi încep ziua cu o cafea :)), însă îmi place să mă mobilizez și să mă pun în fața calculatorului înainte de începerea “programului” pentru a avea timp pentru descoperit noi proiecte sau pur și simplu răsfoit diverse site-uri. După asta urmează deseori întalnirea de dimineață cu echipa unde ne planificam taskurile iar mai apoi intrăm în forță fiecare pe proiectele sale. Partea cea mai interesantă este că în fiecare zi pot apărea noi provocări și lucruri total neașteptate.

Visezi să lucrezi la un proiect ideal?

Normal, ca orice designer, am un proiect pe care îl aștept. Proiectul meu ideal ar fi să lucrez la ambalajul unei sticle, preferabil rom, gin sau whiskey, undeva în acesta zona. Sunt absolut fascinată de aspectul retro/vintage dar foarte elegant și nonconformist al multor etichete, de multitudinea elementelor ce alcătuiesc designul, de forma sticlei și a etichetei.

Există ceva care te inspiră în viața de zi cu zi?

Deși aș putea spune că natura, prin calmul cu care vine la pachet și chiar și orașul, cu aglomerația și haosul de zi cu zi, prefer să spun că principala sursă de inspirație sunt oamenii din viața mea.

Suntem curioși cum ți-ai organiza viața pe o insulă pustie. Care ar fi cele 5 obiecte pe care le-ai lua cu tine acolo?

Bineînțeles că în primul rând aș lua cu mine provizii de mâncare... multe :)), probabil câteva haine groase, câteva unelte cu care să pot construi diverse lucruri, mai apoi telefonul fără de care nu cred că aș putea sta și aș lua cu mine și un câine sau o pisică ca să nu mă simt atât de singură.

Am petrecut multe momente deosebite în echipa noastră. Îți aduci aminte de unul în mod special?

Deși am petrecut multe momente frumoase în echipa BF, un moment care va rămâne mereu special pentru mine este cel în care am venit pentru prima oară pe terasă să cunosc ehipa iar echipa să mă cunoască pe mine, chiar înainte de a fi „un angajat cu acte în regula”. Am simțit încă de la început că aici este locul meu, iar căldura cu care am fost primită de toată lumea vă rămâne mereu o amintire plăcută pentru mine.

Există ceva ce ai vrea să se afle despre tine și nu ai avut ocazia să ne spui?

Probabil încă sunt multe lucruri de spus despre mine dar cred că lucrurile care mă definesc ca om ar trebui mai degrabă descoperite decât povestite.

Munca remote, mai ales în job-ul tău, nu mai este de mult o utopie. Ai un loc preferat unde ți-ar plăcea să lucrezi remote?

Nu am un loc anume dar cu siguranță prefer un oraș mare, preferabil european.

Care este lucrul de care ești cea mai mândră?

De faptul că am făcut mereu ce mi-am dorit din punct de vedere profesional, indiferent de circumstanțe și am ajuns astăzi să fac ceva din pasiune și nu doar din obligație.

Construim soluții pentru
contexte diverse de business

Vezi procesul nostru